top of page

Tudatosság és Tudatos Életmód

Frissítve: jan. 29.

Nagyon nehéz kialaķítani egy rendszert a hétköznapok szintjén. Egy menetrendet, ami szerint működünk, és egy szabályrendszert, amely meghatározza mindennapi cselekedeteinket.


És ha el is jutunk oda, hogy nagyjából sikerül megtalálni a számunkra fontos dolgokat, hobbikat, és azt, hogy mire mikor jut időnk, könnyen keresztbe húzhatja a számításainkat egy nem várt esemény. A jól ismert hullámvölgyek.


És ezzel nincs is semmi gond. Az élet arról szól, hogy megtanuljunk saját értékrendünk szerint kimászni ezekből a gödrökből. Úgy gondolom, a különböző területeken gyakorolt tudatosság is segíthet abban, hogy gyorsabban visszataláljunk a megszokotthoz és könnyebben visszatérjünk a múltbeli énünk által kikövezett útra.


Mi mindenben nyilvánulhat meg a tudatosság a mindennapjaink során?

  • egészségtudatosság

  • környezettudatosság

  • tudatos fogyasztói szokások

  • tudatos szépségápolás

  • tudatosság a kapcsolatainkban

  • a szabadidÅ‘ tudatos beosztása


És ami a legfontosabb: tudatosság önmagunkkal kapcsolatban. Testtudatosság, a testünk jelzéseinek megfigyelése és reagálás ezekre. És mentális szintű tudatosság. Az, hogy nem hagyjuk, hogy a világ és a gondolataink elsodorjanak minket, hanem aktívan dolgozunk saját magunkon, önmagunk megismerésén.


Hiszem, hogy mindezek segítségével könnyebben felülkerekedhetünk a nehéz időszakokon, és harmonikusabb életmódot teremthetünk.


És ez a lényeg. Mi magunk teremtjük.


Milyen érdekes, hogy ahhoz, hogy képesek legyünk meglátni az egységet amiben élünk, először befelé kell tekintenünk.


Amint elkezdünk időt szánni az önreflexióra, a belső csendre, felismerjük, hogy mennyi minden történik körülöttünk. Hogy mennyi mindent nem vettünk észre eddig.


Saját tapasztalatból mondom. Minél többet jógázok, meditálok, vagy csak megállok egy-egy tudatos légzéskörre, annál inkább érzem, hogy részese vagyok valami sokkal nagyobbnak.


Valaminek, amit megosztok a szeretteimmel, de minden más embertársammal, sőt, az állatokkal, a növényekkel, a gombákkal, de még az egysejtűekkel is.


Hiszen egyre jobban elsajátítom a tudatos és ami nagyon fontos, békés figyelem képességét. És valami olyat is, amit nehéz szavakba önteni.


Az egész azzal kezdődik, hogy rendszeressé tesszük az önmagunkban való elmélyülést, és máris egy sokkal elfogadóbb és szeretettel telibb hely lesz a világ.

6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page